I made this widget at MyFlashFetish.com.

Friday, December 31, 2010

Biskut Mayat??

Assalamualaikum :)
hye semua! wah2! arini last day for 2010...sekejap je dah habis setahun...
hari ni cik aied nak cerita pasal biskut mayat...rasanya ramai juga yang tau apakah bendanya biskut mayat ini..tapi ada juga orang yang tak tau...cik aied pernah dengar orang sebut biskut mayat ni..ada la sekali or dua kali...
nak dijadikan ceritanya...semalam secara bidan terjun cik aied dan family telah pulang ke kampung...kampung cik aied dekat Pontian...nama kampungnya adalah Kampung Sungai Durian...kenapa nama macam tu?? itu yang kita tak tau..hihi... kebetulan petang semalam nenek cik aied nak pergi rumah makcik cik aied dekat Kota Tinggi...dia pun sibuk dok bungkus2 something kat dalam plastik...cik aied pun tanya:

Cik Aied: Apa tu nenek?
Nenek:Ni biskut mayat...nak bawakan untuk ira dgn iman (my cousins), dorg suka biskut ni?

tiba2 je sorg cousin cik aied yang bernama aiza yang dengar perbualan cik aied dgn nenek...dia pun gelak n kata..

Aiza: Nenek! kenapa panggil biskut mayat? mana mayat makan biskut!haha
Nenek:Entah la...nenek dulu panggil biskut kecik je...tapi ada orang panggil biskut mayat..nenek ikut je...

ok..itulah situasinya..bagi sesiapa yang first time dengar nama biskut mayat macam cousin cik aied ni,, meh cni cik aied story mory sikit pasal biskut mayat ni... ermm..cik aied tak ingat la pulak siapa yang bagitau pasal biskut ni dulu.. biskut ni dipanggil dengan nama yang agak sadis dan tragis kerana selalunya kalau ada orang meninggal..mesti ada biskut ni kat rumah..kira macam hidangan untuk orang yang menziarahi jenazah la..yela..takkan time orang meninggal kita nak masak nasi beriani or chicken chop ke hape! hehe

credit for this blog for the image!



5 comments:

dak eina said...

eina pon penah dgr org pggl biskut nie biskut mayat. hihi

Omu Rice said...

baru tahu pasal biskut mayat...huhu...nasib baik terbaca...kalau tak blur jer..

cik aied said...

dak eina:hihi
omu rice: bagus sekarang dah tau..hihi

Cikgu Fikri said...

hahhahahha..
biskut ni aku ingatkan org kampung aku jer tau,
ko pown tau gak ae?
tp, xsilap aku,biskut mayat yg ktorang maksudkan tu biskot roti yg pnjg2 tu..
huhhuhuh..
:)

cik aied said...

fikri:haha..ada byk jenis kot biskut mayat ni...hihihi