I made this widget at MyFlashFetish.com.

Monday, December 27, 2010

Singapura!

Assalamualaikum :)
hihi..mood masih lagi gembira kerana kemenangan Malaysia malam tadi...bukti??
hehehe...cik aied sekarang tengah pakai t shirt biru yang bertulis nike football malaysia...

okay..harini cik aied nak cerita pasal Singapura...
apa yang menarik tentang Singapura...
ni pada pendapat cik aied jela...
Singapura ni biasa2 je..
yang Malaysia patut jadikan contoh adalah tentang kebersihan di negara tu..
dekat Singapura..nak tgk sampah dekat jalan raya memang susah...sentiasa bersih...
jalan raya pun cantik je..jarang sangat jumpa yang berlubang2...
jalan raya di Singapura
pengangkutan awam cthnya bas pun bagus...
dorg guna ez-link card kalau nak naik pengangkutan awam cthnya bas...
bagi yang tak tau..ez-link card ni adalah kad prepaid...gunanya masa kita naik bas..kita terus tap kad tu dekat satu mesin yang disediakan dekat depan pintu bas...tak perlu sibuk2 nak keluarkan duit syiling la..duit kertas la untuk naik bas...nanti nak turun bas pun kita kena tap kad tu lagi sekali...tambangnya mengikut jarak la..sama je macam kita bayar pakai duit...
cuma ni salah satu kemudahan yang memudahkan rakyat..

ez-link card


google cakap nama benda ni EZ-reader (kalau naik bas..tap ez-link card dekat sini)

lagi...kalau dekat Malaysia...jarang sangat nak nampak atuk2 or nenek2 yang umur dalam lingkungan 60-70 tahun pergi mana2 tempat naik bas...tapi dekat Singapura kita akan selalu nampak warga tua ni naik bas untuk pergi ke mana-mana...
bukan nak kata dorg ni kaki jalan ke apa...tapi dengan berjalan tu at least dorg boleh la mengeluarkan peluh sikit...biar badan jadi sihat...
lagi2..cik aied suka sangat tgk budak2 dekat sana kecik2 dah pandai speaking London..sangat fasih..dah memang bahasa pengantar dorg dekat sekolah kan...
tempat2 yang menarik pulak...banyak..tapi rasanya dekat Malaysia pun tak kurang hebat jugak tempat menarik...kira sama level la...
sabtu lepas cik aied n family sempat pergi ke Marina Bay...tempat yang dorg selalu buat National Day...yang F1 pun kt situ jugak...lepas tu nampak la pulak Marina Skypark...tapi cik aied tgk dari bawah jela...takde la naik sampai atas tu..hihi




Marina Skypark



Marina Bay,Singapore

p/s:cik aied bukan nak cakap Singapura bagus...setiap negara ada kelebihan tersendiri...apa2 pun Malaysia still the best! lagi2 Harimau Malaya menang semalam! hihihi..Proud to be Malaysian!

CREDIT TO GOOGLE FOR THE IMAGES!

5 comments:

Yati Ali said...

cuti2 singapura ya...salam kenal, jln2 dr blog en ben

cik aied said...

yati ali: salam kenal..thanks ye singgah :)

Annie said...

Suka dengan mentaliti orang yang pandai jaga kebersihan.

::..Dia daYa..:: said...

salam perkenalan
Betul tu, orang tua kat Malaysia nie sangat jarang nampak naik bus

cik aied said...

dia daya: salam perkenalan :)