I made this widget at MyFlashFetish.com.

Tuesday, January 4, 2011

Ingat senang ke nak jadi cikgu?

Assalamualaikum :)
hye2 kawan2!
hari ni hari kedua cik aied menghadiri taklimat PISMP..
jadual pun dah dapat...
dah tau belajar subjek apa untuk semester 1 ni...
fuhh...takut pun ada tengok subjek-subjek yang bakal cik aied pelajari...
korg nak tau tak nanti cik aied belajar subjek apa untuk semester ni??

meh sini tengok! hihi

1. Tamadun Islam dan Asia
2. English Language Proficiency 1
3. Kokurikulum - Pengurusan Gerko
4. Falsafah dan Pendidikan di Malaysia
5. Perkembangan Kanak-kanak

Subjek-subjek di atas ni akan dipelajari oleh semua pelajar semester 1 IPG tak kira course apa sekalipun...

Seterusnya, bagi major Bahasa Melayu macam cik aied ni... kami akan belajar subjek:
1. Pengajian Sukatan Pelajaran Bahasa Malaysia Sekolah Rendah
2. Kaedah Pengajaran Bahasa Melayu Sekolah Rendah

Selain itu, cik aied dan kawan-kawan juga bakal mengikuti program Bina Insan Guru (BIG) dan Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS)

okay..maka itulah subjek-subjek yang bakal cik aied hadapi pada semester ini...

ni pulak subjek Bahasa Melayu yang bakal cik aied pelajari sepanjang PISMP ni...
Semester 1 : Pengajian Sukatan Pelajaran Bahasa Melayu Sekolah Rendah
: Kaedah Pengajaran BM Sekolah Rendah
Semester 2 : Pentaksiran BM Sekolah Rendah
: Pengajaran Kemahiran BM
Semester 3 : Pengajaran dan Pembelajaran BM Berbantukan Komputer
: Pemulihan dan Pengayaan BM Sekolah Rendah
Semester 4 : Pengantar Linguistik
: Fonetik dan Fonologi
Semester 5 : Morfologi
: Sintaksis
Semester 6 : Semantik dan Peristilahan
: Sejarah BM, Perkamusan dan Terjemahan
Semester 7 : Penyelidikan Tindakan 1 (Kaedah)
: Kebudayaan Melayu
Semester 8 : Penyelidikan Tindakan 2 (Pelaksanaan & Laporan)
: Genre Kesusasteraan Melayu dalam BM

woott..woottt!! banyak betul kena belajar! takuuttt... :(



12 comments:

lynn angel said...

Selamat menjadi guru yang cemerlang.. :)

NURUL HIDAYAH said...

hehe... gud luck sis.. :)

Zara Hannan said...

Hehe. cik Aied boleh punyo lah~ chaiyok! ^_^

eiela said...

Tahniah, bukan senang nak masuk IPG tuh. Gud Luck study k.

Latest Entri :
Saya Minta Maaf, Maafkan Saya

LiLohOnEy said...

selamat belajar dan menempuh alam seronok!

btw;

salam kenal dr jiran rumah 80 di bloglarian :)

cik aied said...

lynn angel: tq..tq..hehe
nurul hidayah: tq jugak ;)
zara hannan: yeah! insyaAllah :)
eiela: tq..n tq gak sudi komen :)
lilohoney: salam kenal :)

Cikgu Fikri said...

wah..
cemerlang gitu....
huhuuhuh :)

Shaofie said...

jemput join segmen di blog. mudah je.

http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

kay yea said...

gd luck cekgu~~

cik aied said...

fikri: hihihi
shaofie: insaAllah..nty sy tgk k :)
kay yea: thanks :)

z.u.n.a.i.d.a said...

wah bestnyer dpt jd cikgu, zue apply xdpt2 g kpli..huhuhuhuhuhu

cik aied said...

z.u.n.a.i.d.a : erm...takpe la...mungkin rezeki zue kt tmpt lain kot...hehe